Marknadsuppdatering Retail Finance Q3 2020
Denna uppdatering av marknadsutveckling under tredje kvartalet av 2020 är ett försök att ge en enkel och övergripande kvantitativ bild av utvecklingen för inlåning, utlåning och fondsparande. Innehållet baseras på Trinovos Finansmarknadsdatabas (omfattning och definitioner längst ner på sidan).
Uppdatering avser volym på övergripande nivå; Inlåning, Finansiering samt Fonder. Utvecklingen inom respektive område kommenteras och de aktörer vi följer löpande (se nedan) sorteras upp i tillväxttakt.
I detta material saknas försäkringssparande, förutom det som indirekt visas i fondsparande. Det innebär att vi i denna uppdatering inte ger en total bild av det vi kallar retail finance. Vi har därför valt att presentera data delvis annorlunda.
Vi mottar tacksamt kommentarer och frågor. Om ni har intresse för mer detaljer, fördjupningar och analyser hör gärna av er. Vi använder vår databas och erfarenhet för fördjupade analyser för klienter.
Tomas Dahlqvist
tomas.dahlqvist@trinovo.se
0705-43 82 52
Samtliga belopp i detta PM anges i miljoner kronor om inte annat anges.
Kvartalet kännetecknas av den turbulens som råder. Utlåningen till företag faller och värdeökningen för fonder skapar stora skiften mellan produkters utveckling. Fonder stöds också under kvartalet av nettoinflöden, men värdeökningen dominerar. Naturligtvis påverkas de finansiella aktörer som är mer eller mindre fokuserade på olika områden.
Inlåningen ökar trots Corona. Snabbare för företag än hushåll.
Utlåningen till hushåll ökar stadigt (årstakt 5,2%) under det att utlåningen till företag studsar tillbaka efter en god utveckling första kvartalet (årstakt dock +2,6%). Dessutom ser vi en ökning av utestående emitterade obligationer till företag på motsvarande belopp som minskningen i utlåningen under kvartalet.
* Inlåning, utlåning och fondsparande
På de rena bankvolymerna – inlåning och utlåning – är det detta kvartal de vi kallar traditionella utmanare som är vinnare. Våra traditionella storbanker befinner sig detta kvartal istället på den relativa förlorarsidan. Inte minst fortsätter SBAB med sitt fokus på bostadsfinansiering att ta för sig tillsammans med Länsförsäkringar som i sin långsiktiga bankstrategi fortsätter att knapra marknadsandelar med sin bredare affär.
På andra sidan lyckas alltså detta kvartal flera stora bankkoncerner inte upprätthålla sina marknadsandelar.
* Inlåning och utlåning
Swedbank tillsammans med Sparbankerna ökar inlåningen snabbare än övriga, inte minst Swedbank själv. Deras relativa fördel kommer främst från företagssidan. I övrigt sticker SBAB ut lite med ökad företagsinlåning och Danske på hushållssidan. Ett antal andra aktörer verkar antingen agera försiktigt på inlåningsmarknaden eller kanske tappat i attraktionskraft.
Placeringsmarknaden är fortsatt tumultartad. Totalt sett är det dock den del av marknaden som vuxit tydligast under kvartalet. Vi har inte haft möjlighet att analysera utvecklingen i detalj, men skillnaden mellan vad som kan betraktas som likvärdiga aktörer är slående. Handelsbanken sticker ut tillsammans med Länsförsäkringar med nästan dubbelt så stor tillväxt som Danske och SEB. Handelsbanken har tagit en betydligt större del av nettoinflödet under kvartalet, vilket är en förklaring till deras framgång, men det är en högre värdeökning som verkligen slagit igenom.
Ett försök att visualisera utvecklingen per produktområde och aktör under Q3 2020. Många färger, men enkelt uttryckt – ju grönare desto större tillväxttakt. Respektive produktområde för sig (vertikalt) och totalen för produktområdena jämförda med varandra (horisontellt).
Snabb tillväxt för placeringar i fonder och en företagsutlåning som minskar. På aktörsnivå skiljer det sig mycket mellan områden, men en enkel ”färganalys” visar att aktörer som Länsförsäkringar och SBAB relativt sett inte tappar riktigt någonstans och har några riktigt ”gröna” områden. Dvs. de tar marknadsandelar där de är närvarande och relativt stabilt.
Men det är bara för ett kvartal och detta är en väldigt långsiktig affär.
Denna uppdatering omfattar endast inlåning, utlåning och fondsparande
Vid frågor och kommentarer, vänligen kontakta Tomas Dahlqvist